Κοριός
Από τα δαγκώματα των κοριών μπορούν να προκύψουν μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, όπως δερματικά εξανθήματα, ψυχολογικές επιπτώσεις και αλλεργικά συμπτώματα.

Οι κοριοί είναι παρασιτικά έντομα της οικογενείας Cimicid και τρέφονται αποκλειστικά με αίμα. Ο όρος συνήθως αναφέρεται σε μέλη του γένους Cimex των οποίων το Cimex lectularius, ο κοινός κοριός, είναι και το πιο γνωστό, δεδομένου ότι προτιμά να τρέφεται με αίμα από θερμά σώματα, ενώ άλλα είδη των Cimex ειδικεύονται σε άλλα ζώα. Ο άνθρωπος είναι ιδανικός οργανισμός για τα γεύματα των κοριών.
Προτιμάει τα ζεστά σπίτια και ιδιαίτερα κοντά ή μέσα στα κρεβάτια και στα κλινοσκεπάσματα ή άλλες περιοχές του ύπνου. Δραστηριοποιούνται κυρίως την νύχτα, αλλά δεν είναι αποκλειστικά νυκτόβια. Συνήθως τρέφονται χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.
Από τα δαγκώματα των κοριών μπορούν να προκύψουν μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, όπως δερματικά εξανθήματα, ψυχολογικές επιπτώσεις και αλλεργικά συμπτώματα. Η διάγνωση περιλαμβάνει τόσο την εύρεση κοριών όσο και την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Τα αυγά των κοριών είναι μικροσκοπικά (1/16) σαν κόκκους ρυζιού. Παραμένουν κολλημένα στη θέση τους και χρειάζονται 6-10 ημέρες για να εκκολαφθούν. Οι ενήλικες κοριοί έχουν το μέγεθος ενός σπόρου μήλου (1/4 - 3/8''). Η τυπική διάρκεια ζωής ενός κοριού είναι 6-12 μήνες και μπορεί να επιζήσουν για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς τροφή. Υπάρχουν και αναφορές πως μπόρεσαν να ζήσουν και πάνω από χρόνο χωρίς τροφή.
Μπορούν να κάνουν 5-7 αυγά την ημέρα και 200-500 κατά την διάρκεια της ζωής τους. Οι αρσενικοί κοριοί είναι σεξουαλικά επιθετικοί. Για το λόγο αυτό , τα θηλυκά αφού ζευγαρώσουν 2-3 φορές, μετακινούνται σε νέα περιοχή για την αποφύγουν τα αρσενικά. Το ζευγάρωμα αποτελεί μια μοναδική μορφή συνουσίας και ονομάζεται «τραυματική γονιμοποίηση» με την οποία το αρσενικό διεισδύει στο κοιλιακό τοίχωμα του θηλυκού, τα εξωτερικά γεννητικά όργανα του και εγχέει μέσα στην κοιλότητα του σώματος της, το σπέρμα του. Στην περίπτωση που ζευγαρώσουν παραπάνω από 9 φορές , ο θηλυκός κοριός μπορεί να πεθάνει.Οι θηλυκοί κοριοί γεννούν σε προστατευμένη θέση (στρώμα ραφές, ρωγμές στα ελατήρια κλπ.).


Ασθένειες
Σπανίως αναφέρονται ασθένειες οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν από κοριούς , αλλά δεν είναι γνωστή στην ευρύτερη βιβλιογραφία η μετάδοση τους στους ανθρώπους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που τίθενται από κοριούς είναι ο ερεθισμός των τσιμπημάτων. Τα τσιμπήματα μπορεί να προκαλέσουν έντονη φαγούρα (κνησμό) και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διογκώσεις αλλά και φλεγμονές του δέρματος.
Σε ακραίες δερματικές αντιδράσεις αλλεργικών ατόμων, μπορεί να εμφανιστούν μεγάλες ερυθρές κηλίδες που αποτελούν αλλεργική αντίδραση στα τσιμπήματα των κοριών.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που προκαλείται από τους κοριούς είναι τα ψυχολογικά προβλήματα που εμφανίζονται στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κοριούς στο σπίτι τους και δει στο κρεβάτι τους. Το αποτέλεσμα αυτών των ψυχολογικών προβλημάτων οδηγεί σε πολύ έντονο στρες κατά την διάρκεια του ύπνου και σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται έλλειψη ύπνου που σε μακροχρόνιες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει τα άτομα να πάσχουν από χρόνιες αϋπνίες.