top of page
Αναζήτηση
Εικόνα συγγραφέαECOPROTECT

Πώς διώχνουμε τα Κουνούπια (πραγματικά!)

Έγινε ενημέρωση: 9 Φεβ 2023



‘Ενα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη, αλλά δυστυχώς συνήθως φέρνει τα πρώτα κουνούπια!

Είναι αξιοζήλευτοι αυτοί που τα κουνούπια δεν τους τσιμπούν ή οι ίδιοι δε δείχνουν να αισθάνονται τα τσιμπήματα. Η κόρη μου κι εγώ, δυστυχώς, δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία. Ανήκουμε μάλλον στην κατηγορία «Ξυπνάμε με φαγούρα και ένα πρήξιμο σε μέγεθος κερασιού». Εξ’ ανάγκης, λοιπόν, έχω δοκιμάσει κάθε λογής μεθόδους για να γλιτώσουμε τα τσιμπήματα, αλλά και να τα αντιμετωπίσω φυσικά και αποτελεσματικά.


Αυτά εδώ, τα γνωρίζατε για τα κουνούπια;

Υπάρχουν πάνω από 3.000 διαφορετικά είδη κουνουπιών. Ορισμένα από αυτά είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός.

Γεννούν τα αυγά τους μόνο σε επιφάνειες νερού, όπου και ξεχειμωνιάζουν. Στα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους εξακολουθούν οι νύμφες των κουνουπιών να εξαρτώνται από το νερό.

Τώρα μια μικρή έκπληξη: τα κουνούπια τρέφονται κυρίως με νέκταρ λουλουδιών και φρούτα. Μας τσιμπούν μόνο θηλυκά κουνούπια, τα οποία χρειάζονται το αίμα μας ως πηγή πρωτεΐνης για την παραγωγή αυγών. Η διάρκεια ζωής των θηλυκών κουνουπιών είναι περίπου 2 μήνες, αυτή των αρσενικών περίπου μόνο 10 ημέρες.


Τα κουνούπια μας βρίσκουν όπου κι αν είμαστε!

Έλκονται κυρίως από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στον αέρα που εκπνέουμε, απ’ τη θερμότητα και απ΄τη μυρωδιά του σώματός μας.

Αλλά και τα σκούρα χρώματα, καθώς και τα αποσμητικά και καλλυντικά αρώματα προσελκύουν επίσης τα κουνούπια.


Μύθοι γύρω από τα κουνούπια


Τα κουνούπια προσελκύονται από το φως - Όχι, μια χαρά τσιμπούν και στο σκοτάδι. Αυτό που ακολουθούν είναι η ζέστη, το διοξείδιο του άνθρακα και τα αρώματα στον αέρα.

Τα κουνούπια τσιμπούν πιο πολύ τις γυναίκες - Αυτό επίσης δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα τσιμπούν πιο πολύ τους άντρες (που μυρίζουν πιο έντονα), απλά οι άντρες αντιλαμβάνονται λιγότερο τα τσιμπήματα. Το δέρμα των γυναικών και των παιδιών είναι πιο ευαίσθητο στα τσιμπήματα.

Ο καπνός των τσιγάρων απωθεί τα κουνούπια - Αυτό είναι επίσης μύθος.

Τα κουνούπια προτιμούν συγκεκριμένους τύπους αίματος - Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, αυτό ισχύει. Για παράδειγμα, τα έντομα λέγεται ότι στοχεύουν άτομα της ομάδας αίματος 0.


Πώς διώχνουμε τα κουνούπια:

Μέτρα κατά των κουνουπιών στον κήπο και στην αυλή

1. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ στάσιμο νερό στον κήπο (βάλτε πολλά μεγάλα βότσαλα στα πιατάκια των γλαστρών, μην αφήνετε νερό έξω για το κατοικίδιο, σκεπάστε τους βροχοσυλλέκτες με λεπτό δίχτυ).

2. Προτιμήστε ανοιχτόχρωμα ρούχα στον κήπο, καθώς όπως είπαμε τα θηλυκά κουνούπια έλκονται από τα σκούρα χρώματα.

3. Αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές. Τα κουνούπια δεν μπορούν να αντισταθούν ούτε στη μυρωδιά του ιδρώτα, ούτε στα αρώματα του εμπορίου ή στις αρωματισμένες λοσιόν.

4. Η καλέντουλα, το αρωματικό γεράνι (βλ. εικόνα πάνω), το μελισσόχορτο, ο βασιλικός, τα κρεμμύδια, η λεβάντα, το catnip (στα ελληνικά γλήχωμα ή μαγιοβότανο), το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο και άλλα αρωματικά φυτά στον κήπο κρατούν τα κουνούπια σε απόσταση. Κοιτάξτε να τα έχετε κυρίως κοντά στο μέρος που κάθεστε και κοντά σε πόρτες και παράθυρα του σπιτιού.

5. Όταν ψήνετε στη σχάρα, μερικά κλαδάκια δεντρολίβανου ή φασκόμηλου στα κάρβουνα κρατούν τα κουνούπια μακριά.

6. Εάν έχετε λεβάντα στον κήπο σας, τρίψτε μερικά άνθη επάνω σας. Το αιθέριο έλαιο που θα βγει, θα λειτουργήσει σαν ένα πολύ καλό φυσικό αντικουνουπικό.

8. Τα αρωματικά κεριά Citronella είναι ελάχιστα χρήσιμα σε εξωτερικούς χώρους επειδή το άρωμα εξατμίζεται γρήγορα.













































source: https://www.kemper.gr/olistiki-paidiatriki-therapeies/pws-diwxnoume-ta-kounoypia-me-fysiko-tropo

60 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page