top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαECOPROTECT

Τελικά, τι συμβαίνει με τα έντομα το χειμώνα;

Έγινε ενημέρωση: 9 Μαρ

Όταν έρχεται ο χειμώνας, ξεκινά η πτώση της θερμοκρασίας, οι αρκούδες σταματούν τις εργασίες τους και πέφτουν σε χειμερία νάρκη, τα πουλιά μεταναστεύουν σε θερμότερες περιοχές και εμείς ως άνθρωποι χαλαρώνουμε δίπλα στη φωτιά για να μένουμε ζεστοί.

Αλλά, τι συμβαίνει με τα έντομα τον χειμώνα; Οι περισσότεροι από εμάς, λαθεμένα πιστεύουμε ότι απλώς πεθαίνουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα έντομα αναπτύσσουν στρατηγικές επιβίωσης για το χειμώνα.


 

Διαβάστε πώς επιβιώνουν κάποια από τα πιο διάσημα έντομα.


Μυρμήγκια

antlogo
Acromyrmex

Δεν είναι μονάχα όσα βλέπετε συχνά να παρελαύνουν στον πάγκο της κουζίνας σας, αλλά πολλά πολλά περισσότερα. Τα μυρμήγκια μπορούν πολύ επιτυχημένα να περάσουν τους κρύους μήνες όταν βρίσκονται στην ύπαιθρο, συμπεριλαμβανομένων των κήπων, τις αυλές και τα τοιχία των σπιτιών. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, επιδίδονται σε τεράστιες ποσότητες φαγητού με στόχο να βάλουν λίπος ώστε να επιβιώσουν για εβδομάδες χωρίς φαγητό. Καθώς το χειμερινό ψύχος είναι προ των πυλών, η θερμοκρασία του σώματος και η παραγωγικότητα τους, μειώνονται σημαντικά, έτσι, σφραγίζουν την αποικία τους και καταλήγουν σε βαθιά εδάφη ή κάτω από βράχους μέχρι να έρθει η άνοιξη. Μόλις αυξηθεί η θερμοκρασία, τα μυρμήγκια θα βγουν από τους χώρους που ξεχειμωνιάζουν, γεμάτα ενέργεια και έτοιμα να λεηλατήσουν κάθε πηγή τροφής.


Κοριοί

bedbugs
cimex

Οι κοριοί μπορούν να αντέξουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (0-4ﹾC) έως και πολύ υψηλές (50ﹾC), γεγονός που καθιστά τον έλεγχο τους εξαιρετικά δύσκολο. Ωστόσο, συχνά υποκύπτουν μετά από μερικές ημέρες έκθεσης σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Τα δυσάρεστα νέα για εμάς, είναι ότι τα σπίτια μας παρέχουν το τέλειο οικοσύστημα για να επιβιώσουν κατά τους χειμερινούς μήνες.


Κατσαρίδες

cockroachlogo
cockroach

Οι κατσαρίδες βρίσκονται στον πλανήτη μας εδώ και εκατομμύρια χρόνια και είναι μερικά από τα πιο προσαρμόσιμα πλάσματα στον κόσμο. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι τύποι κατσαρίδων μπορούν να επιβιώσουν όλο το χρόνο, αρκεί να έχουν εύκολη πρόσβαση σε ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον.

Η γερμανική κατσαρίδα (blattella germanica) για παράδειγμα, προτιμά ένα εσωτερικό βιότοπο κοντά σε πηγές τροφίμων και υγρασίας.

Ως εκ τούτου, αυτό το είδος συχνά συναντάται σε οικιακές κουζίνες και μπάνια, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η αμερικανική κατσαρίδα (periplaneta americana) από την άλλη πλευρά, θα ζήσει σε εξωτερικούς χώρους σε θερμότερα κλίματα. Μόλις η θερμοκρασία πέσει, αυτός ο τύπος κατσαρίδων θα μεταναστεύσει μαζικά σε σπίτια ή μεγαλύτερα εμπορικά κτίρια όπως εστιατόρια, παντοπωλεία, μονάδες επεξεργασίας τροφίμων και νοσοκομεία.


Τερμίτες

Τι συμβαίνει με τους τερμίτες κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα είδη καθώς και το κλίμα στο οποίο ζουν. Σε ψυχρότερα κλίματα, οι υπόγειοι τερμίτες θα σκάψουν βαθιά στο έδαφος για να παραμείνουν ζεστοί. Άλλα είδη όπως οι τερμίτες ξηρού ξύλου θα αναζητήσουν ένα υγιές και ξηρό ξύλο για καταφύγιο. Μετά τα τελευταία κρύα, συνήθως την άνοιξη, βγαίνουν από τις φωλιές τους τα νεαρά άτομα, σε αναζήτηση συντρόφου για την δημιουργία καινούριας φωλιάς. Σε θερμότερα κλίματα ή θερμαινόμενα σπίτια, οι τερμίτες μπορούν να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται όλο το χρόνο.


Κουνούπια

Τα κουνούπια είναι ψυχρόαιμα έντομα και προτιμούν τις θερμές θερμοκρασίες από 27°C και επάνω. Σε μικρότερες από 10°C, συνήθως κάποια από αυτά (όχι όλα τα είδη) πέφτουν σε χειμερία νάρκη για όλο τον χειμώνα. Τα κουνούπια που είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες και πέφτουν σε χειμερία νάρκη, ανήκουν στα γένη Anopheles, Culex και Culiseta.

cullexblog
cullex

Τα είδη των κουνουπιών όπως καταλαβαίνετε ποικίλλουν και κάποια από τα είδη των κουνουπιών πεθαίνουν όταν ο καιρός γίνεται ψυχρός. Αυτά, αφήνουν τα αυγά τους στο έδαφος σαν σπόρους, που περιμένουν τη ζέστη και τις ανοιξιάτικες βροχές, για να εκκολαφθούν και να… παράγουν μια νέα γενιά. Τα θηλυκά ενήλικα κουνούπια ορισμένων ειδών βρίσκουν τρύπες όπου περιμένουν να ζεστάνει ο καιρός, ενώ άλλα βάζουν τα αυγά τους σε παγωμένο νερό και πεθαίνουν. Τα αυγά κρατούνται μέχρι να αυξηθούν οι θερμοκρασίες ώστε να μπορούν να εκκολαφθούν. Αυτό είναι το σύνηθες, όταν όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα Δεκέμβριο που η θερμοκρασία ξεπερνά κάποιες ημέρες τους 20°C αλλά και τους 25°C, τότε είναι πολύ λογικό να ξυπνάνε από τη χειμερία νάρκη και να θέλουν να "τραφούν".

Η ατμόσφαιρα και το κλίμα λοιπόν και οι αλλαγές τους, είναι υπεύθυνα για την ύπαρξη των κουνουπιών τη χειμερινή εποχή.


1.109 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page